Vlada usvojila rebalans

Bez autora
Apr 26 2012

Vlada je danas usvojila rebalans budžeta, kojim neće biti povećanja poreza, ali je planirano uvođenje dodatne takse od po jeda euro na upotrebu SIM kartica, korišćenje kablovske televizije i električna brojila. Zadržavanje polaznih, osnovnih poreskih stopa, ali uz implementiranje novih poreskih oblika, glavne su odluke sa današnje sjednice Vlade. Odlučeno je da se nastavi konzistentna fiskalna politika, da se zadrže poreska opterećenja koja znače PDV od 17 odsto, porez na dohodak od 9 odsto i porez na dobit od 9 odsto. Time smo jedna od poreski najpovoljnijih država u Evropi. S druge strane, biće uvedene takse u iznosu od jednog eura na mjesečnom nivou, i to na: SIM kartice, za koje će operatori plaćati predviđeni iznos, kablovsku televiziju i na električna brojila.

Vlada usvojila rebalansVlada je danas usvojila rebalans budžeta, kojim neće biti povećanja poreza, ali je planirano uvođenje dodatne takse od po jeda euro na upotrebu SIM kartica, korišćenje kablovske televizije i električna brojila.

Zadržavanje polaznih, osnovnih poreskih stopa, ali uz implementiranje novih poreskih oblika, glavne su odluke sa današnje sjednice Vlade, koje je iznio ministar finansija Milorad Katnić.

- Odlučili smo se da nastavimo konzistentnu fiskalnu politiku, da zadržimo poreska opterećenja koja znače PDV od 17 odsto, porez na dohodak od 9 odsto i porez na dobit od 9 odsto. Time nastavljamo da budemo jedna od poreski najpovoljnijih država u Evropi.

S druge strane, biće uvedene takse u iznosu od jednog eura na mjesečnom nivou, i to na: SIM kartice, za koje će operatori plaćati predviđeni iznos, kablovsku televiziju i na električna brojila.

- Mjere koje se odnose na korisnike SIM kartica i električna brojila podrazumijevaju određivanje grupa koje neće biti obveznici plaćanja ovih taksi. Dakle, mjere koje su socijalno osjetljive, iako u iznosu od jedan euro mogu zvučati simbolično, dizajniraćemo tako da neće pogađati socijalno ranjive i one za koje bi to bio značajan teret za kućni budžet - istakao je Katnić.

On je izrazio uvjerenje da će ekonomija ove godine takođe nastaviti da raste, ali značajno manje nego što je planirano, i to na nivou od 0,5 odsto. Projektovani družavni dug u 2012. godini će iznositi milijardu i 706 miliona eura, odnosno 50,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je negativnije u odnosu na prvu projekciju, kada je donesen Zakon o budžetu. Prihodi državnog budžeta predviđeni su na milijardu i 150 miliona eura, što je, pak, za 28 miliona eura više nego prošle godine i iznosi 33,8 odsto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik